heldekkende bakgrunnsbilde
navneskilt
Fane-basert meny

2015 del 2/6 : Mars → April

23.04.15

NETTLECARRIER - BLACK COFFIN RITES

NettleCarrier - Black Coffin Rites Terningkast 4

AFTERMATH MUSIC, 27.03.15
NettleCarrier debuterte med selvtitulert skive i 2012. Ei skive som hadde et tildels tradisjonsrikt svartmetallisk preg, men samtidig enkelte sidesprang, samt et noe utradisjonelt lydbilde, som ga en antydning til egenartet uttrykk.
Bandet ble startet av gitarist T. Ciekals (Djevel, Ljå) og vokalist/bassist Mannevond (Djevel, Koldbrann) i 2005. To år senere hyret de Dirge Rep (Orcustus, Djevel, ex-Enslaved) til å piske skinn, samt at de slapp sin første EP.

piggtråd
20.04.15

DRUDKH - A FURROW CUT SHORT

Drudkh - A Furrow Cut Short Terningkast 4

SEASON OF MIST, 20.04.15
Den ukrainske kvartetten hvor samtlige medlemmer også utgjør hele besetningen i Rattenfänger samt 4/5 av Blood of Kingu, er ute med en ny dose midtempo sortmetall med behagelige atmosfærer.
Utgivelsestempoet har gått noe ned med årene, noe som også er vanlig når band har passert sine første ti år. Bandet som startet i 2002 ga tidligere ut ei skive i året, mens det nå er tre år siden forrige album. Øvrige livstegn har man da fått i mellomtiden, i form av både split og compilation i fjor.


piggtråd
19.04.15

KULT OF TAURUS - ADVERSARIAL PATHS: THE SINISTER ESSENCE

Kult of Taurus - Adversarial Paths: The Sinister Essence Terningkast 4

FOREVER PLAGUED RECORDS, 20.04.15
Dette begynner å bli til å få hakeslipp av, men vi skal faen brenne meg til Hellas igjen. Det er nærmest latterlig hvor vital scenen der nede er for tiden.
Mitt første møte med Kult of Taurus var en splitt med Erevos Aenaon, gitt ut i fjor sommer. Med låter hentet fra tre ulike småutgivelser utgitt iløpet av 2008-2009, hadde den litt vekslende kvalitet og heller begredelig lyd, så den ble aldri omtalt. Bandet kom til verden i 2007, så dette var da også på demo-stadiet. I mellomtiden ga bandet ut sitt første album, Divination Labyrinths i 2013.


piggtråd
19.04.15

SHINING - IX - EVERYONE, EVERYTHING, EVERYWHERE, ENDS

Shining - IX - Everyone, Everything, Everywhere, Ends Terningkast 4

SEASON OF MIST, 20.04.15
Jeg har sluttet å tro på de fire P-er; profeter, politikere, påskeharen og promoskriv. Men om man ikke tror på julenissen, st. Nicholas, må det da gå an å stole på Niklas. Kvarforth, altså. For hvis man ikke kan stole på svenske sosiopater med ADHD og generelle atferdsvansker, hvem faen skal man da kunne stole på?

Niklas bedyrer at de som datt av Shining-lasset etter V - Halmstad vil finne nok plaget lidelse på IX til å bringe tilbake atmosfæren fra gammelt av.


piggtråd
14.04.15

FORGOTTEN TOMB - HURT YOURSELF AND THE ONES YOU LOVE

Forgotten Tomb - Hurt Yourself And The Ones You Love Terningkast 3

AGONIA RECORDS, 17.04.15
Hva i helvete har skjedd med Forgotten Tomb? Et av Italias beste band, og en av lederne i subsjangeren black/doom, eller dsbm, har gått hen å endret radikalt på sitt uttrykk, og ikke til det bedre.
Italienerne, eller snarere italieneren entret scenen like før et døende millennium fødte et nytt. Herr Morbid spilte inn EPen Obscura Arcana Mortis (2000) selv før han to år senere debuterte med Songs To Leave. Oppfølgeren Springtime Depression (2003) hadde gjestetrommis, men det var først med Love’s Burial Ground (2004) at Forgotten Tomb var blitt et band.


piggtråd
10.04.15

AKHLYS - THE DREAMING I

Akhlys - The Dreaming I Terningkast 6

DEBEMUR MORTI PRODUCTIONS, 10.04.15
I 2009 kom Akhlys til verden. Et svartmetallisk bastard-barn, fostret og unnfanget av onde drømmer. Nightbringers Naas Alcameths drømmer og visjoner om portaler til mørke, skrekkinngytende dimensjoner. En stadig tilbakevendende verden fylt med gyldne og purpurrøde ruiner og forfallende bygninger av labyrintisk arkitektur, dvelende i skyggen. Alltid i skyggen.


piggtråd
03.04.15

DER WEG EINER FREIHEIT - STELLAR

Der Weg Einer Freiheit - Stellar Terningkast 4

SEASON OF MIST, 23.03.15
Med et slikt cover og en albumtittel med relasjon til stjernene burde denne skiva vært ute tre dager tidligere. Da fikk mange av oss oppleve en fenomenal solformørkelse. Om det ikke hadde vært for de satans skyene da. Det eneste jeg fikk øye på, eller fikk på øyet, var regndråper.
Under denne anmeldelsen finner du ni anmeldelser gjort iløpet av en periode på 15 dager. Deretter gikk det plutselig like mange dager uten en eneste anmeldelse. Ingen skal beskylde meg for å være forutsigbar.


piggtråd
18.03.15

GALAR - DE GJENLEVENDE

Galar - De gjenlevende Terningkast 4

DARK ESSENCE RECORDS, 16.03.15
Er det noe vi norske metallskaller er bortskjemt med er det god svartmetall, folkmetall og omtrent alt imellom. Skandinavia har fostret store porsjoner av den beste folkmetallen som er å oppdrive. Da er det også lett å bli litt overfladisk og avfeie nye sjanger-tilnærminger som konvensjonelle og overflødige.
Jeg må vel innrømme at De gjenlevende føltes en anelse generisk ved første lytt. Det tok heldigvis ikke mange rundene tid før melodilinjene krøp under huden og bet seg fast.

piggtråd
16.03.15

ANTHROPIA - NON-EUCLIDEAN SPACES

Anthropia - Non-Euclidean Spaces Terningkast 4

ADARCA RECORDS, 15.03.15
Renspikka prog-metall er ikke ofte å finne på disse siden, men Non-Euclidean Spaces er ikke den aller første skiva innen sjangeren som får en gjennomgang her. Ayreons The Theory of Everything ble godt mottatt for omlag 16 måneder siden, og dette bandet virker også å være en smule inspirert av Arjens prosjekter. De har endog gitt ham en rolle på denne skiva. De definerer seg selv som power-progressiv metall, så da er det kanskje en sjanger-debut på denne side allikevel?


piggtråd
15.03.15

ENSLAVED - IN TIMES

Enslaved - In Times Terningkast 5

NUCLEAR BLAST, 06.03.15
Enslaved har ikke bare gitt ut nå 13 skiver iløpet av 24 år, de er også i en posisjon der enhver form for introduksjon er fullstendig overflødig. Vi gir dermed faen i alle de fleste formaliteter og beveger oss rett inn i deres musikalske univers.


piggtråd
13.03.15

WARDAEMONIC - OBSEQUIUM

Wardaemonic - Obsequium Terningkast 4

SELVFINANSIERT UTGIVELSE, 13.03.15
Fra Perth, Australias fjerde største by, og eneste storby på vestsiden, kommer krigs-demonene Wardaemonic. De fem karene (hvorav to ble byttet ut i 2012) har holdt på i ti år, og gir nå ut sitt tredje album. Deres sortmetall har en skandinavisk eim, og går i et nokså forrykende tempo.
Bandet byr på låter med variert lengde, fra knappe seks til i underkant av tolv minutter lange om vi utelater en kort snutt.


Bildet (“The Cold Steps of Solitude” av ChrisCold)
er muligens ikke identisk med det ferdige omslaget.

piggtråd
10.03.15

SYNKVERVET - TROLLSPEIL

Synkvervet - Trollspeil Terningkast 4

SELVFINANSIERT UTGIVELSE, 05.12.14
Sandefjords-bandet Synkvervet ga for ganske nøyaktig to år siden ut debuten Vår Avmakt som en duo. På tampen av fjoråret slapp de sin andre skive. Begge selvutgitt. Stilen virker å være den samme, men tilføying av flere bestanddeler har nok ført til noe forbedring.
Bandet definerer seg selv som neo-folkmetall. Noe som forsåvidt høres enklere og bedre ut enn “melodisk, semi-ekstrem metall med folkemetallisk vesen samt elementer fra såvel gotisk som svart metall, med noen dråper noe-operatisk dramaturgi”, uansett hva man måtte mene om prefikset “neo-”. Bandet kombinerer vakre melodilinjer, fager vokal og vare toner fra strykere og tangenter, med ravnsvart estetikk, hissige rytmer og grov vokal.


piggtråd
10.03.15

PORTA NIGRA - KAISERSCHNITT

Porta Nigra - Kaiserschnitt Terningkast 4

DEBEMUR MORTI PRODUCTIONS, 09.03.15
De tyske herrer Gilles De Rais (gitar og bass) og O. (trommer og vokal) er endelig tilbake. Jeg har benyttet anledningen med ny skive fra et av disse frydefullt avsindige fransk-klingende bandene til å høre gjennom debuten Fin de Siècle (2012) noen ganger, med ordet “research” som en slags unnskyldning for meg selv. Ikke nødvendigvis for å trekke noen smarte og presise konklusjoner, men mer fordi jeg hadde lyst, enkelt og greit.


piggtråd
08.03.15

MOONSPELL - EXTINCT

Moonspell - Extinct Terningkast 5

NAPALM RECORDS, 09.03.15
Jeg har noen skiver med disse portugiserne stående i hylla, men jeg kan ikke påstå at jeg har fulgt dem med argusøyne gjennom årene. Det første som slår meg når jeg trykker play er hvor profesjonelt det låter. Det låter kvalitativt og gjennomført i alle ledd. Fra første lytt. Ingenting i lydbildet virker overlatt til tilfeldighetene.
Vel og bra, men om et produkt er for gjennomarbeidet risikerer man at resultatet blir sjelløst, overprodusert og glatt. Moonspell balanserer på kanten med stil.


piggtråd
05.03.15

HELRUNAR - NIEDERKUNFFT

Helrunar - Niederkunfft Terningkast 5

LUPUS LOUNGE - 27.02.15
Tyske Helrunar startet som et pagan black metal band ett år inn i det nye millenniet. Etter demo og splitt slapp de albumet Frostnacht i 2005. Oppfølgeren Baldr ok íss fra 2007 ble den første som fanget min oppmerksomhet. Den var høyst ålreit, selv om det skortet litt på egenart.
Etter denne takket gitarist Dionysos for seg (årsaken er for meg ukjent), og bandet ble redusert fra tre til to mann.


piggtråd
03.03.15

NEGURĂ BUNGET - TĂU

Negura Bunget - Tau Terningkast 5

LUPUS LOUNGE - 27.02.15

Tău markerer starten på “Transilvanian Trilogy”, en konseptuell triologi fra det romanske bandet som i år kan feire 20-års jubileum.

Ordet betyr “din/ditt/dine”, men kan også henspiller på innsjøer i fjellheimen – som kan være mye dypere enn man skulle tro.


piggtråd