heldekkende bakgrunnsbilde
navneskilt
Fane-basert meny

November 2016:

30.11.16

CHRIST AGONY - LEGACY

Christ Agony - Legacy Bra

Witching Hour Productions, 18.11.16
De melodiske svartmetallerne i polske Christ Agony fikk æren av å innlede fjorårets november-inntrykk med EPen Black Blood som bar bud om ny fullengder i år.
Hva er da mer adekvat enn at de får lov å runde av samme måned i år. Tåpelig bortforklaring til side. Den slags eier jo ikke snev av logikk. Det er bare snakk om litt triviell forsinkelse, da det snart er to uker siden Legacy farget dagslyset blodrødt med sin krigerske ankomst.


piggtråd
30.11.16

SROGOŚĆ - UMBRA MORTIS / NICOŚĆ (EP)

Srogość - Umbra Mortis / Nicość Middels Bra

Via Nocturna, 30.11.16
Polske Srogość slapp debuten W Szaleństwie digitalt i 2014. Den ble re-utgitt på CD av Via Nocturna i fjor, og oppfølgeren er planlagt utgitt til neste år. I mellomtiden slipper duoen en tre-spors EP med en fire-låters demo fra 2013 på kjøpet.

Bandet er ikke til å kjenne igjen fra debuten, men de har nok målbevisst lagt seg noe nærmere demoen i denne omgang.


piggtråd
29.11.16

CYNABARE URNE - FIRE THE TORCHES (EP)

Cynabare Urne - Fire the Torches Suverent

Helter Skelter Prod. & Regain Records, 25.11.16
Fasjonable svenske Regain Records hadde en mengde storheter i stallen fra den spede start i 1997 til det siste åndedrag i 2011. Om denne EPen markerer et skritt i retning ny aktivitet, eller om selskapet kun opererer som distributør i bakgrunn, er ennå ikke bragt på det rene.
Helter Skelter Productions er på sin side et relativt nystartet selskap, som ser ut til å ha blitt etablert for halvannet år siden.

Sammen slipper de i alle fall det første glimt av sadistisk lava fra finske Cynabare Urne.

piggtråd
27.11.16

GRAVEHILL / MORDBRAND - SKULLBEARER / IN NIGHTED WATERS (Split)

Gravehill - Skullbearer Ganske Bra

Doomentia, 18.11.16
Denne splitten kan sies å være todelt i den forstand at den har ett cover og én tittel for hvert av de to involverte bandene. Joda, det har blitt gjort før. Ingen har vel påstått noe annet. Begge sidene av 12" vinylen har også vært utgitt som separate EPer tidligere i år. Bandene kommer ellers fra hver sin side av den store sølepytten.
Som du sikkert vet, spiller begge parter god gammel morbid dødsmetall.


piggtråd
26.11.16

LEBENSSUCHT - FUCKING MY KNIFE (EP)

Lebenssucht - Fucking My Knife Bra

Independent, 09.07.16
Black Friday kaller de det mens de forsøker å lokke deg inn i butikker bugnende av jålete varer og forfengelige kunder, mens lusne tak-monterte høyttalere pumper ut kommersiell masseprodusert drittmusikk som forpester den siste lille gnist av motivasjon og pågangsmot. Faen heller. Jeg gir deg Black Friday. På lørdag. For ting gikk som vanlig til helvete.
Lebenssucht er en trio fra Tyskland/Bulgaria, sier Metal Archives, samtidig som de to ikke-tyske medlemmene kommer Belgia. Belgia, Bulgaria, potayto, potahto. De kan ha flyttet. Hva faen vet vel jeg. Kølsvarte til sinns er de i alle fall.

piggtråd
24.11.16

BLACK HOLE GENERATOR - A REQUIEM FOR TERRA

Black Hole Generator - A Requiem for Terra Bra

Dark Essence Records, 18.11.16
Black Hole Generator ble skapt av Vulture Industries bakmann, og fast produsent for Taake og Helheim, Bjørnar Nilsen i 2006.
En EP titulert Black Karma ble sluppet samme år, og nå, ti år senere, er omsider første fullengder i butikken.
Jeg gikk glipp av nevnte EP, og Vulture Industries er nok ikke helt min greie, så her er det tynt med sammenlignings-grunnlag. Musikken ligger likevel et sted mellom Vultures avantgarde industrielle revolusjon og konservative svarte krefter.

piggtråd
22.11.16

MISANTHROPIC RAGE - GATES NO LONGER SHUT

Misanthropic Rage - Gates No Longer Shut Meget Bra

Godz Ov War Productions, 18.11.16
Misanthropic Rage er en polsk duo som tar meg på sengen med sin gjennomførte og egenartede debut.
Bandet må kunne sies å ligge innenfor grensen til de svarte sfærer, men skiller seg nok ut til å plasseres i en halvveis isolert ytterkant. Forvent likevel ingen revolusjon, det får være måte på hvor annerledes det lar seg gjøre å konstruere kunst innen forhåndsdefinerte rammer. Progressiv black metal er merkelappen bandet har fått på Metal-Archives.


piggtråd
21.11.16

NATVRE'S - WRATH

Natvre's - Wrath Ganske Bra

Argento Records, 19.11.16
Tre tilsynelatende ukjente grekere utgjør Natvre's. Bandet ble startet for et par år siden, og slapp denne debuten digitalt på egenhånd for nesten et år siden. I januar slapp greske Clean Head Productions skiva i digisleeve format, før nederlandske Argento Records nå kan friste med Wrath i digisleeve/digipak i begrenset opplag, i påvente av neste skive som slippes via sistnevnte selskap i 2017.
Musikken er ikke helt enkel å plassere, da den ikke har en distinkt eim av Grekenland. Bandet spiller svartmetall som like gjerne kunne hatt sitt opphav lengre nord i Europa.

piggtråd
19.11.16

BARBARIAN SWORDS - WORMS

Barbarian Swords - Worms Bra Minus

Satanath Rec. & Cimmerian Shade Rec., 11.11.16
Med et barbarisk navn og et cover til å understreke budskapet, kunne man kanskje forventet en heseblesende brutal kakofoni, men faktum er at Barbarian Swords stort sett leverer betydelig seigere. Det er like forbannet en tyktflytende gugge av skitten mudder, fordervet gørr, halv-koagulert blod og uhellig ektoplasma vi står overfor.
Spanjolene vi her møter, spiller black/doom, den sot-svarte ekvivalenten til death/doom. Eller er det funeral black? Musikken er ihvertfall full av rungende doomsk misere og kullsvart fordervelse.

piggtråd
18.11.16

KOSMOKRATOR - FIRST STEP TO SUPREMACY (EP)

Kosmokrator - First Step to Supremacy Bra

Ván Records, 11.11.16
Når du hører et enslig, distinkt pling, er det mest sannsynligvis et nokså sikkert tegn på at en eller annen spirituell seremoni innledes. Det kunne forsåvidt vært resultater fra andre kamper i tippeligaen, en pågående syklist eller dørklokken hos skomakeren, men i mitt tilfelle kan de fleste andre alternativer enn rituell metall elimineres.
Belgiske Kosmokrator har vi underkjent før. Jeg så ingen legitim grunn til å oppfordre noen til å svi av penger på demoen To The Svmmit, og jeg oppsummerte fire punkter som krevde forbedring.

piggtråd
17.11.16

EARTH AND PILLARS - PILLARS I

Earth and Pillars - Pillars I Middels Bra

Avantgarde Music, 31.10.16
Overgangen fra diverse skiver med fyldig, nesten fysisk bass, til den underkjølte, sylskarpe antarktiske dimensjonen til Earth and Pillars er ikke bare markant. Jeg måtte faktisk kryssjekke med en annen plate som referanse for å være sikker på at mine hodetelefoner ikke var på tulletur.
Det påstås like fullt at dette albumet er et steg fram i produksjon kontra forgjengeren.


piggtråd
16.11.16

SAOR - GUARDIANS

Saor - Guardians Meget Bra

Northern Silence Productions, 11.11.16
Kiltkledde Andy Marshall er tilbake etter et lengre opphold i Skottlands regnvåte natur med sekkepipen trofast ved sin side. Slik visualisere ihvertfall min fantasi Saors gjøren og laden.
Jeg avsluttet min forsinkede gjennomgang av førsteskiva Roots med å antyde at jeg hadde lyst til å høre mannens neste verk, Aura. Tiden strakk dessverre bare til en enslig runde.
Skive nummer tre, Guardians har derimot farget min hverdag med liv og leven hentet fra stolte nord-keltiske tradisjoner, enten de måtte være av piktisk eller gælisk opprinnelse.

piggtråd
15.11.16

RECITATIONS - THE FIRST OF THE LISTENERS

Recitations - The First of the Listeners Bra

Signal Rex & Avantgarde Music, 15.11.16
Recitations er atter et band som søker å utforske det mørke og ukjente via eterisk og esoterisk dissonans. Medlemmene stammer fra mer eller mindre kjente aktører i ekstrem-metallens undergrunn, men ønsker å unngå fokus på personer, visstnok uten et pretensiøst forsøk på å være tilsiktet mystiske.
Bandet kommer fra min fødeby, Nidaros, noe jeg ikke var klar over før etter å ha skrevet de fleste av disse ord.
Uansett hvem vi har med å gjøre, ønsker jeg velkommen til en forstyrrende reise i deres kollektive eklektisk sinn.

piggtråd
13.11.16

GATEWAY TO SELFDESTRUCTION - DEATH, MY SALVATION

Gateway to Selfdestruction - Death, My Salvation Ganske Bra

Northern Silence Productions, 11.11.16
At det skjuler seg destruktivt tankegods bak et depressivt navn som Gateway to Selfdestruction ligger vel i kortene, og debutalbumets nedslående tittel Death, My Salvation gir heller ingen grunn til optimisme.
Musikken og tekstene de fem mismodige tyskerne presenterer skilter heller ikke med glimt av lys i mørket. Tekstene dreier seg om det individuelle vendepunkt hvor noen velger å kjempe videre eller resignere og ende sitt eget liv, med tilhørende foranledning og etterspill.

piggtråd
13.11.16

RUINOUS - GRAVES OF CEASELESS DEATH

Ruinous - Graves of Ceaseless Death Bra

Dark Descent Records, 11.11.16
Trioen fra New Jersey har kun en singel bak seg under dette navnet, men ingen av de tre karene er ferske i faget.
Trommis Shawn Eldridge har blant annet hatt tilhold i Funebrarum, og spiller ellers i Death Fortress (som slapp skive nummer to i mars) og Abysmal Gates*.
Gitarist Alex Bouks har spilt med blant annet Incantation og Funebrarum, og håndterer gitar live for Master.
Vokalist og gitarist Matt Medeiros har to andre band gående, og har, også han, en fortid i Funebrarum.


piggtråd
12.11.16

ADAESTUO - TACENT SEMITAE (EP)

Adaestuo - Tacent Semitae Rimelig Bra

W.T.C.Productions, 11.11.16
Ny dag, nye bekjentskaper.
Adaestuo kommer fra... faen vet hvor. Deler av låt-titlene kan imidlertid indikere Polen, samtidig som musikken smaker litt av Deathspell Omega etc. De spiller en særs spirituell form for black metal med drømmende, fremmedartede stemninger av ambiens.
Den transendentale reisen varer i like over 20 minutter, og beveger seg gjennom fire satser av høyst varierende form.


piggtråd
11.11.16

XOTH - INVASION OF THE TENTACUBE

Xoth - Invasion of the Tentacube Bra

Selvutgitt, 10.11.16
Invasion of the Tentacube er den første fullengderen fra amerikanske Xoth, og den har sine sjarmerende barne-sykdommer. Sjarmerende fordi bandet har mekket låter det er knakende gøy å høre på.
Deler av moroa er hvor vanskelig det er å bås-sette deres tekniske metall.
Vokalen er svart som feieren, men selve musikken har mer til felles med progga deathrash. Melodisk er den ihvertfall. Nesten til den grad at melodiene, via overganger, går låtene gjennom.

piggtråd
10.11.16

WARFIST - METAL TO THE BONE

Warfist - Metal To The Bone Middels

Godz Ov War Productions, 30.10.16
Polske Warfist spiller black/thrash. En forgrening av ekstremmetall som riktignok ikke er direkte sammenlignbar med landsmennene i Vader. Hvis vi likevel ser på det de har felles, vil det nok være uheldig for Warfist å gå på scenen etter Vader, og Metal To The Bone kommer da også til kort etter flere dager med den mørke kraften fra The Empire ferskt i minnet.
Disse håpefulle polakkene leverer dog varene mer enn greit nok.

piggtråd
10.11.16

SORGUINAZIA - SORGUINAZIA (Demo/EP)

Sorguinazia - Sorguinazia Bra

Vault of Dried Bones, 04.11.16
Aaargh! Skru ned lyden for helvete! Noen av oss har fortsatt mer enn 60 % av hørselen intakt.
Sorguinazia er et av disse gudsforlatte bandene som dyrker okkult svart magi og forblir anonyme fram til metall-fansens egen etterretningstjeneste, Internett, avslører hvem vi har med å gjøre. Inntil dess får de nyte sin anonyme tilværelse.
Demo/EP står det øverst. Vel, dette er en i utgangspunktet en selv-utgitt demo, nå re-utgitt som EP.


piggtråd
09.11.16

VADER - THE EMPIRE

Vader - The Empire Bra

Witching Hour Productions & Nuclear Blast, 04.11.16
De polske veteranene fortsetter ufortrødent å slippe skiver av dødelig herdet stål, smidd med ei klype thrash for intensitet og attityde.
Med en tittel som The Empire skulle man nesten tro det var for omsider å ta et slags oppgjør med bandnavnet. Men i så tilfelle måtte de prydet omslag i stil med Vondurs Striðsyfirlýsing. Vader er riktignok innom “Lord Vaders imperium”, men kun i låta Genocidus, hvor korte utdrag av Imperial March framføres sammen med tekstlinjer som “Join the Empire” og “Enjoy the Dark Side”.

piggtråd
08.11.16

HOATH - CODEX III: CROWN OF THE MIND

Hoath - Codex III: Crown of the Mind Svakt

Saturnal Records, 04.11.16
Det dundrer og braker når finske Hoath durer avgårde fra første stund på sin tredje utgivelse.
Bandet slapp sin eneste demo i 2002, og døpte den Codex I: I.R.E.. Bandet fortsatte konseptet med første fullengder, Codex II: K.E.T.H.E.R. (2004) og holder fortsatt telling med Codex III: Crown of the Mind.
De detaljerte tankene bak bandets dogmatiske prinsipper kjenner jeg ikke til, men musikken benyttes som et medium for å uttrykke og spre de rituelle retningslinjer bandet står for.


piggtråd
08.11.16

ARKONA - LUNARIS

Arkona - Lunaris Suverent

Debemur Morti Productions, 04.11.16
De russiske pagan-metallerne i Arkona kjenner jeg til, men ikke polakkene med samme navn. Det til tross for at det polske black metal ensemblet har holdt på siden 1993. Det ville således føltes litt feil dersom jeg skulle begynt å belære deg i bandets historie.
Musikken har røttene fast forankret i den andre bølge, men låter på ingen måte datert.
Musikken er svart, doomsk, trist og amper. Veggen av tremolo og øvrige gitar-riff framfører sørgmodige melodier fulle av smerte, samtidig som synth og orkestrale virkemidler hinter om mulig håp...


piggtråd
06.11.16

UNLIGHT - ANTIHELION

Unlight - Antihelion Meget Bra

War Anthem Records, 04.11.16
De melodiske tyske svartmetallerne i Unlight er klar med ny skive. Den syvende i rekken, faktisk. Det betyr at jeg har gått glipp av enkelte av skivene. Forrige slipp, The Katalyst of the Katharsis, ble sluppet tidlig i 2014, noen måneder før denne siden så dagens digitale lys. Ergo fikk jeg dessverre aldri presentert den. Antihelion byr imidlertid på en ny sjanse.
Unlight har holdt stand i snart 20 år nå, og det merkes at bandet har blitt mer drevne. Framføringen er tight som lakk og lær når bandet byr på forrykende svart furore i fargesprakende utførelse.

piggtråd
05.11.16

BURIAL IN THE SKY - PERSISTENCE OF THOUGHT

Burial In The Sky - Persistence Of Thought Rimelig Bra

Selvutgitt, 04.11.16
Hva slags dødsmetall skal vi ta for oss i dag? Hva med post-death? Spøk med seriøse undertoner til side.
Presseskrivet beskriver amerikanernes stil som atmosfærisk tech-death, og det er ikke feil det heller, men jaggu er det mye post-metall her og. Smak litt på navnet. Høres ut som teknisk-progressiv deathcore eller tilsvarende, ikke sant?
Nyt også coveret en stakket stund. Ikke stereotypisk teck-death det heller, akkurat.


piggtråd
04.11.16

CRUCIFIED MORTALS - PSALMS OF THE DEAD CHOIR

Crucified Mortals - Psalms of the Dead Choir Bra

Hells Headbangers, 28.10.16
Vi har tilsynelatende ankommet en tidsalder som står i dødens tegn. Dødsmetall i alle dens mangefasetterte nyanser regner som blod fra himmelen. Amerikanerne i Crucified Mortals byr på en hybrid i form av dødelig thrash. Karene har eksperimentert litt med nettopp nyansene, men lekenhet til tross, musikken er selvfølgelig ramme alvor.
Trioen kommer fra Cleveland, og slapp førsteskiva i 2011, ti år og like mange små-utgivelser etter oppstart.


piggtråd
04.11.16

KRYPTS - REMNANTS OF EXPANSION

Krypts - Remnants of Expansion Meget Bra

Dark Descent Records, 28.10.16
Finske Krypts er klare med sitt andre album.
Unending Degradation var ei god skive, men jeg tror den må ha druknet litt i mengden for min del. Jeg erindrer den ihvertfall bare vagt. Saken blir nok en annen med Remnants of Expansion, heldigvis, for den har masse-treghet nok til å skape sitt eget krater etter nedslag i hjernebarken.
Bandet spiller death/doom, så blytung, mørk, fiendtlig rabid og knusende morbid, at det lett kan tolkes for å være god og seig dødsmetall. Her finner man ikke den bunnløse, selvmedlidende sorg fra britiske death/doom pionerer. Kun utilslørt hevnlyst.

piggtråd
03.11.16

CRÉATURES - LE NOIR VILLAGE

Créatures - Le Noir Village Svakt

Antiq Label, 25.10.16
Jeg forventet fransk-kanadisk svartmetall når jeg så album-tittelen, men bandet er kun fransk, og stilen bare delvis svart.
Créatures er et enmannsband med én demo bak seg, gitt ut i 2009. Sparda er komponist og instrumentalist, mens vokalen utføres av gjester.
Le Noir Village er et konsept-album hvor historien kretser rund en landsby på 1100-tallet som angripes av skremmende monstre, og ulike vokalister spiller rollen som de ulike karakterene i stykket.


piggtråd
03.11.16

CHIRAL - GAZING LIGHT ETERNITY

Chiral - Gazing Light Eternity Middels Bra

Selvutgitt, 27.10.16
Det usignerte italienske enmannsbandet Chiral har vært produktivt i løpet av de siste årene, med én EP, to demoer, to splitter, og tre skiver, hvis vi tar med Gazing Light Eternity. Dette i løpet av knappe tre år.

Italieneren med samme pseudonym som moniker er inspirert av konvensjonell og Cascadian black metal samt post-rock. Summen av de ulike bestanddeler blir som atmosfærisk black metal med sterke post-influenser, å regne.

piggtråd
02.11.16

TARDIGRADA - EMOTIONALE ÖDNIS

Tardigrada - Emotionale Ödnis Meget Bra

Eisenwald Tonschmiede, 28.10.16
Foruten en del begredelige undergrunnsband hvis kvalitet er under enhver kritikk, er depressiv svartmetall en sub-sjangeren det pussig nok ikke har gått fullstendig inflasjon i.
Så lenge man ikke teller med alskens billige replikaer fra gutterommet, i hvert fall.

Emotionale Ödnis, eller “emosjonelle ødeland”, er sveitsiske Tardigradas debut, og en svært sørgmodig sådan.


piggtråd
01.11.16

DERANGED - STRUCK BY A MURDEROUS SIEGE

Deranged - Struck By A Murderous Siege Middels

Agonia Records, 28.10.16
Når markedet flyter over av dødsmetall-utgivelser, er det særs viktig å skrive låter som fester seg, eller gir lytteren noe ekstra. Rett-i-trynet brutalitet er dusinvare, og er slettes ikke nok til å rettferdiggjøre pengebruk. Såpass forventer man at drevne veteraner er klar over.
Likevel åpner Deranged sin niende skive med knusende dødsmetall uten vesentlig finesse.


piggtråd

Gorger