heldekkende bakgrunnsbilde
navneskilt
Fane-basert meny

Oktober 2016:

31.10.16

ULCERATE - SHRINES OF PARALYSIS

Ulcerate - Shrines of Paralysis Meget Bra

Relapse Records, 28.10.16
Det kan være vanskelig å få med seg alt, selv når man er fullstendig klar over den enkelte utgivelse. Det finnes en rekke renommerte band som har sluppet skiver jeg ikke har hatt tid eller mulighet til å dekke i år, og det finnes de som har opparbeidet seg et velfortjent renommé uten at jeg har fulgt med i timen.
Et band av den sist typen er New Zealands Ulcerate.
Bandet rakk å gi ut tre skiver før jeg rakk å hoppe på karusellen med forrige skive, Vermis fra 2013.


piggtråd
31.10.16

KINGDOM - SEPULCHRAL PSALMS FROM THE ABYSS OF TORMENT

Kingdom - Sepulchral Psalms from the Abyss of Torment Bra

Godz Ov War Productions, 30.10.16
Hva du har i vente fra disse bestialske polakkene kan du omtrent lese deg til i tittelen på deres tredje skive. Bandet har, i likhet med Burial Hordes noen hakk lengre ned på siden, en eim av svovel og et lag med svart krematoriums-aske som virvler som veistøv når trioen gir bånn gass.
Når bandet roer ned i okkult, satanisk ondskap, legger soten seg igjen, så misfarget spindelvev atter kommer til syne.


piggtråd
29.10.16

FLUISTERAARS - GELDERLAND (EP)

Fluisteraars - Gelderland Brukbart Bra

Eisenwald Tonschmiede, 28.10.16
Foruten to demoer, har nederlenderne i Fluisteraars levert to ålreite, men langt fra banebrytende eller spesielt egenartede skiver. Et år etter Luwte, og snart tre år etter Dromers, presenterer trioen en to-låters EP på litt under ti minutter.
Jeg har tidligere anklaget bandet for litt for mye monoton post-atmosfære. Gledelig nok inneholder de to relativt korte låtene på Gelderland mer variasjon enn bandets ofte mye lengre komposisjoner.
Det fortjener ihvertfall karene litt heder for.

piggtråd
28.10.16

ABDUCTION - UNE OMBRE RÉGIT LES OMBRES

Abduction - Une Ombre Régit Les Ombres Meget Bra

Finisterian Dead End, 28.10.16
For ti år siden tok Abduction form, inspirert av Dissection, Primordial og fransk svartmetall.
Pestdoktorene formidler en schizofrent vekslende stil, som skifte mellom beroligende skogkledde stemnings-landskap og skarp eksplosiv intensitet.
Etter én EP gitt ut i 2010, er dette deres første skive, og en meget vellykket sådan.


piggtråd
28.10.16

BURIAL HORDES - EXTINCTION (EP)

Burial Hordes - Extinction Bra

Folter Records, 28.10.16
Greske Burial Hordes 15-årige historie har gått meg hus forbi. Trodde jeg. Det skulle imidlertid vise seg at jeg har hørt og sågar skrevet om deres forrige album, Incendium. Bandet har gitt ut skiver, tre i tallet, via blant annet Pulverized Records og Hellthrasher Productions.

Bandet har endret seg noe siden sist, men ikke veldig mye. Litt seigere. Litt tyngre.


piggtråd
27.10.16

HORIZON OF THE MUTE - TROBAR CLUS

Horizon Of The Mute - Trobar Clus Bra

Death Shrine Offerings, 26.10.16
Omstendigheter kan ha mye å si for hvilket inntrykk man får av musikk. Det finske enmannsbandet Horizon Of The Mute lirer av seg funeral doom så sirups-seig og monoton at det føles som å gro fast i asfalten mens tiden gradvis går saktere og saktere.
Jeg hadde sansen for EPen Horizon of the Mute, som jeg feilaktig mistok for å være debuten for et halvt år siden. Når jeg en tidlig morgen forsøkte meg på den virkelige debuten, Trobar Clus, føltes det dog som en evigvarende langdryg affære.

piggtråd
27.10.16

NETHERBIRD - THE GRANDER VOYAGE

Netherbird - The Grander Voyage Suverent

Black Lodge, 28.10.16
Svenske Netherbird var et ukjent navn for meg inntil de slapp sitt tredje fulle verk, The Ferocious Tides Of Fate etter nesten ti aktive år. Med tanke på deres tilsynelatende anonyme tilværelse, var skiva en meget positiv overraskelse. Musikken bestod av en høyst profesjonell hybrid av stemningsfull, melodisk black/death med sterke komposisjoner.
Når fjerde skive endelig slippes, har bandet roet ned tempo og trøkk noen hakk, og lagt større vekt på stemning.
Det er ikke dermed sagt at Netherbird har tapt seg, for The Grander Voyage er en grandios affære!

piggtråd
27.10.16

ZEALOT CULT - KARMENIAN CRYPT (EP)

Zealot Cult - Karmenian Crypt Bra

Blood Harvest, 24.10.16
Irske Zealot Cults første EP ble gitt ut på egenhånd tidligere i år, men har nå blitt gravert ned i rillene på 12" vinyl.

Selvutgitte debut-EPer er sammenlignbart med demoer, og åpnings-riffet bare økte skepsisen. Utgivelsen presenteres som “a blast from the past and a detonation of the present”, hvilket mitt kritiske sinn raskt oversetter til tidstypisk “generisk kloning”.


piggtråd
26.10.16

ZAUM - EIDOLON

Zaum - Eidolon Middels minus

I Hate Records, 24.10.16
4,5 minutter tar det før metall-aspektet i den første av to 20 minutter lange låter setter igang.
Zaum kommer ifølge presseskrivet fra Canada, men jeg heller mer mot teorien om at dette er et opptak av en ukjent stamme dypt inn i Amazonas ufremkommelige jungel. Bandet benytter seg av de muligheter funeral doom gir med tanke på fusjon med andre genre.


piggtråd
25.10.16

WATCHTOWER - CONCEPTS OF MATH: BOOK ONE (EP)

WatchTower - Concepts Of Math: Book One Bra

Prosthetic Records, 07.10.16
Ingen diplom til den som først gjetter på teknisk dødsmetall etter å ha kastet et blikk på coveret, tenkte jeg. Likevel overrasket musikken til dette amerikanske ensemblet meg, og det positivt. De innvidde forstår hvorfor, mens andre uvitende, kunnskapsløse fjols, som meg, trenger en liten forklaring.
Bandet ble dannet for så mye som 34 år siden, og har en høy stjerne i enkelte metalliske kretser. Aktiviteten har dog vært variabel.


piggtråd
24.10.16

ANATA - THE INFERNAL DEPTHS OF HATRED (Re-utgivelse)

Anata - The Infernal Depths of Hatred Meget Bra

KaosKvlt Records, 21.10.16
Det nærmer seg 20 år siden Anatas klassiske debut ble sluppet via Season Of Mist. Jeg har selvfølgelig ikke noe å tilføye som eksisterende fans ikke allerede kan utenat, og jeg styrer ofte unna re-utgivelser, men iblant er det kjekt å hilse på en gammel bekjent, og det finnes alltids noen som av en eller annen grunn ikke har oppdaget ei skive.
Derfor en kjapp gjennomgang av The Infernal Depths of Hatred, nå sluppet via Kaotoxin Records datterselskap KaosKvlt.


piggtråd
24.10.16

PENITENCE ONIRIQUE - V.I.T.R.I.O.L

Penitence Onirique - V.I.T.R.I.O.L Bra

Emanations, 16.09.16
Den franske duoen Penitence Onirique ønsker å tilby en flukt fra virkeligheten via esoterisk black metal. Tanken er god, og jeg setter pris på tilbudet. Mitt inntrykk er likevel noe ambivalent. Det bedrer seg imidlertid etter hvert.
Franskmennene skaper drømmende stemninger ved å blande en atmosfærisk tilnærming med svart furore og tristesse. Fremgangsmåten gir grobunn for å sammenligne med den musikalske halvbroren, motløshetens forrykte ambassadører fra østlige Canada.


piggtråd
23.10.16

OBITUARY - TEN THOUSAND WAYS TO DIE (Singel/Live)

Obituary - Ten Thousand Ways To Die Bra

Relapse Records, 21.10.16
Ten Thousand Ways To Die er i utgangspunktet en to-låters singel fra veteranene i Obituary, men i kvantitet trekker bonusmaterialet det lengste strået.
Her innlemmes nemlig 12 live-innspillinger fra deres Inked In Blood* world tour.
Makan til generøs bonuspakke tror jeg ikke du finner på noen annen singel.


piggtråd
22.10.16

ZORNHEYM - A SILENT GOD (Singel)

Zornheym - A Silent God Bra

Non Serviam Records, 21.10.16
Singellåter anno 2016 slippes typisk som forhåndslytt på YouTube, gjerne med en lyrikk-video, eller i beste fall en gjennomført musikk-video. Singellåter sluppet på fysisk singel for å skape forventninger måneder før plateslipp, hører vel helst forgangen tid til, og dette er således en digital singel.
Stålsett deg for menn i hvite frakker som fester tvangstrøyen på deg og tvinger deg med tilbake til Zornheym - asylet for kriminelt sinnssyke, med andre singel fra den kommende Where Hatred Dwells, And Darkness Reign.

piggtråd
22.10.16

ENDALOK - ENGLARYK (Demo)

Endalok - Englaryk Middels

Signal Rex, 07.10.16 & Hellthrasher Productions, 21.10.16
En rask titt på låttitler som Hræ Guðs Fargað og Óhugnaðurinn gir raskt en mistanke om at vi skal til Island. Jeg kan bekrefter mistanken.
I kjølvannet av kaleidoskopiske vikinger som høyst velfortjent har blitt globalt hyllet av svartmetall-fans, begynner alskens avleggere å poppe opp som ugress. Jeg frykter at disse wannabees vil spre seg på sagaøya slik kaniner en gang la Australia for sine små harelabber. Harelabber bringer i det minste lykke.

piggtråd
22.10.16

SHADECROWN - AGONIA

Shadecrown - Agonia Tildels Svakt

Inverse Records, 21.10.16
Finske Shadecrown ble unnfanget i 2012, og slapp både demo og EP det påfølgende året.
Mitt første møte med dem er denne fullengderen.

Den begynner ganske bra, og innehar rimelig god kvalitet, men visse uønskede elementer har en lei tendens til å poppe opp i tid og utide, og ødelegger litt av den dystre moroa.


piggtråd
21.10.16

VERBERIS - VEXAMEN

Verberis - Vexamen Middels

Iron Bonehead, 21.10.16
Jeg har, pussig nok, en tendens til å trekkes mot musikk jeg faktisk liker å høre på. Ettersom jeg ikke har tid til å omtale alt, ender jeg lett med å prioritere godsaker, og la alt annet seile sin egen salte sjø. Dråper i havet har ingen identitet, og etterlater meg matt. Verberis er kan hende ikke fullt så håpløse. De har mye potensiale, men det forblir relativt uforløst med Vexamen, som etterlater meg halvveis likegyldig.


piggtråd
21.10.16

SPECTRAL VOICE / PHRENELITH - SPECTRAL VOICE / PHRENELITH (Splitt EP)

Spectral Voice / Phrenelith - Spectral Voice / Phrenelith Nokså Svakt

Iron Bonehead & Dark Descent, 14.10.16
Skitten, underprodusert, nekrotisk dødsmetall er hva det dreier seg om når amerikanske Spectral Voice og danske Phrenelith finner hverandre som to råtnende lik i nekrofil samkvem.

Begge band har noen fåtalls år og demoer bak seg, og leverer her én eksklusiv låt hver.
Hele seansen er unnagjort på 11 minutter. Til og med jeg holder ut lengre.


piggtråd
21.10.16

HANNES GROSSMANN - THE CRYPTS OF SLEEP

Hannes Grossmann - The Crypts of Sleep Meget Bra

Selvutgitt, 02.09.16
Vår tyske stjerne-trommis Hannes Grossmann er, som du sikkert vet, tilbake. Med mindre melo-progg-teknisk ekstrem-metall ikke er din greie. Da kan det selvfølgelig ha gått deg hus forbi.
Årets utgivelse blekner nesten litt i skyggen av fjorårets monolitt fra samarbeids-konstellasjonen (les “superbandet”) Alkaloid. Kanskje især fordi Grossmann på egenhånd opererer i noenlunde samme landskap.


piggtråd
20.10.16

ESCARNIUM - INTERITUS

Escarnium - Interitus Suverent

Testimony Records, 14.10.16
Det gis ut bøtter og spann med dødsmetall for tiden. Mye er tøft som toget, og noe er tøffere, men selv Mercyless nedenfor låter fett som faen på en ikke aldeles spektakulær måte.
Escarnium fra Brasil byr derimot på en dødelig injeksjon av en annen verden.

Kvartetten kommer fra Brasil, og har vært gjennom sin andel utskiftninger og små-utgivelser i løpet av åtte år.


piggtråd
20.10.16

MERCYLESS - PATHETIC DIVINITY

Mercyless - Pathetic Divinity Meget Bra

Kaotoxin Records, 07.10.16
Markedet oversvømmes av dødsmetall av den klassiske sorten. Tenk Immolation, Sinister, Krisiun etc. Mye av det jeg låner øret til gjør meg bare matt. Dødsmetall uten egenart og mothaker kan være knusende nok, men drukner i likelydende og identitetsløse håpefulle. Iblant kommer man likevel over noe som hevder seg i mengden.
At coveret er stygt som juling og fyller meg med vemmelse, får heller stå sin prøve.


piggtråd
14.10.16

THEM - SWEET HALLOW

Them - Sweet Hallow Svak Middels

Empire Records, 30.09.2016
Anser du King Diamonds klassiker "Them" som hellig grunn? Anser du ethvert forsøk på å gjenskape magien ved å kopiere stilen som blasfemisk helligbrøde? I så fall bør du kanskje unngå å lese videre.

Dersom du derimot ikke kan få nok, og tar til takke med en betraktelig blekere kopi, er muligens Sweet Hallow noe for deg.


piggtråd
12.10.16

TORTORUM - ROTTEN. DEAD. FORGOTTEN. (EP)

Tortorum - Rotten. Dead. Forgotten. Bra

W.T.C.Productions, 13.10.16
To år har gått siden Bergens-bandet Tortorum, hvor de to original-medlemmene er henholdsvis brite og polakk, slapp herlige Katabasis. I mellomtiden har Dirge Rep kommet og gått som trommis. Sulphurs Vrolok håndterte som kjent stikkene på begge bandets skiver.
Barghest tar seg som alltid av vokal og bass, mens gitarer fortsatt håndteres av Skyggen og Specter, bandets bergenske alibi. Det er Skyggen som har påtatt seg ansvaret med å hamrer på denne EPen.


piggtråd
12.10.16

DECOMPOSED - WITHER

Decomposed - Wither Bra

Chaos Records, 03.10.16
Svenske Decomposed er ute med sin tredje skive.
Selv om arven fra Stockholm har hatt en viss påvirkning, blir det likevel feil å sammenligne Sundsvall-bandet med klassisk HM-2 dødsmetall.
Besetningen er på denne skiva redusert fra kvartett til kun Jesper Ekstål på alt foruten trommene, som overlates til gjesteartist Emil Leijon fra et annet nytt og lovende dødsmetall-band, Cerecloth.
Den seige og blytunge dødsmetallen disse karene leverer har røtter dypt nede i graven, og utsondres som faretruende forbannelser.

piggtråd
12.10.16

MIST OF MISERY - ABSENCE

Mist of Misery - Absence Suverent

Black Lion Productions, 13.08.16
Det er fire måneder siden vi dissekerte EPen Temple Of Stilled Voices fra svenske Mist Of Misery, og jeg klaget min nød over både låtskriving og lyd. Bandet har selvfølgelig tatt mine ord til etterretning.
Det er bare slik det er. Min toneangivende innflytelse er autoritær, omfangsrik og høyt aktet.
Spøk til side, jeg hadde troen på at disse svenskene kunne levere, og det har de med sin andre skive sannelig gjort.


piggtråd
11.10.16

SKILTRON - LEGACY OF BLOOD

Skiltron - Legacy Of Blood Bra

Trollzorn, 30.09.16
Det var dårlig med varmende stemninger av skotske høyland i Haars harske univers, så for å bøte på det, og by på en dose real gælisk highlander-metall, tyr vi til Argentinske Skiltron.

Forvirret? Hør, det er såre enkelt: Argentinerne har viet seg til keltisk folkmetall. Det er jo like naturlig som om et spansk band skulle gjort det samme, eller som om et finsk band skulle spilt japansk samurai-metall.
Skjønt, det kommer vel aldri til å skje.


piggtråd
10.10.16

UR DRAUGR / HAAR - HAAR / UR DRAUGR (Splitt)

Ur Draugr / Haar - Haar / Ur Draugr Meget Bra

ATMF, 07.10.16
Australske Ur Draugr leverte på tampen av fjoråret skiva With Hunger Undying, som gjorde et meget sterkt inntrykk på undertegnede.
Skotske Haar fikk også min godkjenning for sitt siste verk, The Wayward Ceremony, selv om låtmaterialet ikke var helt lytefritt.
Når de kilt-kledde barbarer nå møter de utemmede rovdyrene fra down under til sonisk duell, har de trappet opp og høynet innsatsen.


piggtråd
08.10.16

GATECREEPER - SONORAN DEPRAVATION

Gatecreeper - Sonoran Depravation Bra

Relapse Records, 07.10.16
Med Relapse i ryggen har nykommerne i Gatecreeper rukket å gjøre seg bemerket rimelig raskt.
Bandet fra Arizona spiller pur, blytung death metal av den tidløse typen, og har gjort det siden 2013. Etter en EP og deltakelse på tre splitter, er Sonoran Depravation deres første fullengder.

Jeg legger ned veto mot bandnavnet. Gatecreeper kunne ikke engang listet seg innpå ei døv og senil gammel kjerring i koma. Gatestomper hadde kanskje passet, eller enda bedre; Gatecrusher.

piggtråd
07.10.16

MARTRÖÐ - TRANSMUTATION OF WOUNDS (EP)

Martröð - Transmutation of Wounds Bra

Terratur Possessions, 15.09.16 & Fallen Empire, 20.09.16
Martröð er atter et nytt og spennende bekjentskap. Bandet er et internasjonalt samarbeid mellom artister fra Island, Frankrike, USA og Italia, og medlemmene har ellers tilhold i velrenommerte band.
Musikken de sammen har konstruert, er svartmetall av den angst-skapende, klaustrofobisk sorten.
Her presenteres to låter på rundt åtte minutter hver.


piggtråd
07.10.16

NORDWITCH - MØRK PROFETI

NordWitch - Mørk Profeti Meget Bra

Satanath records & Darzamadicus records, 30.09.16
Kvintetten NordWitch kommer fra Ukraina, og ble startet i februar i fjor. På debuten med den kule tittelen Mørk Profeti, finner vi en skvett clean, Hungarian blood... fra trommis Donets Stepan, men han er i ettertid erstattet. Ellers er besetningen stabil.
Bandet spiller dødsmetall med mye melodi og stemning, samt aggresjon og trøkk, og en eim av svovel og sot.
Åpningskuttet Dominion viser raskt et sultent band med rak rygg og dominant holdning, noe som er representativt for albumet i sin helhet.

piggtråd
06.10.16

ANTIMATERIA - VALO AIKOJEN TAKAA

AntimateriA - Valo Aikojen Takaa Ganske Bra

Purity Through Fire, 01.09.16
Med minimale forkunnskaper om AntimateriA, var det likevel lett å danne seg et bilde av bandet som et finsk enmannsband.

Bandet spiller en atmosfærisk, melodisk og melankolsk avart av tildels ambient-lydende svart metall.


piggtråd
05.10.16

VIRVUM - ILLUMINANCE

Virvum - Illuminance Bra

Selvutgitt, 16.09.16 & Season of Mist, 24.11.17
Hvorvidt man sammenligner ei skive med andre utgivelser fra samme bands diskografi og adekvate utgivelser fra beslektede band, eller bedømmer den uavhengige av egen og andres historikk, kan påvirke resultatet betraktelig. For et mest mulig korrekt inntrykk er det uten tvil best å sette et album i den rette sammenheng. Jeg hører dog ikke så veldig mye på teknisk/progressiv dødsmetall, og især ikke på band i denne retningen.


piggtråd
05.10.16

DOOMED - ANNA

Doomed - Anna Meget Bra

Solitude Productions, 26.09.16
Tyskerne med de karakteristiske grønne omslagene er tilbake for å spre genuint mismot og ubehag.
For de som eventuelt ikke har kjennskap til Doomed, spiller bandet death/doom med tristesse og misere à la funeral, men med en mer vital og progressiv tilnærming.
I motsetning til så alt for mange hjemmesnekrede enmannsband, er Doomed hva det kan være fristende å kalle et profesjonelt enmannsband. Foruten noen gjester, hovedsaklig vokalister, har Pierre Laube hele ansvaret, og Anna er hans femte Doomed-album siden 2011.

piggtråd
04.10.16

SKÁLMÖLD - VÖGGUVÍSUR YGGDRASILS

Skálmöld - Vögguvísur Yggdrasils Temmelig Bra

Napalm Records, 30.09.16
Om et par måneder er det to år siden de islandske vikingene i Skálmöld slapp sin tredje fullengder.
Etter å ha tilbrakt tiden med vikingtokter for å promotere Með Vættum, har karene hatt landlov, forberedt neste ekspedisjon og igjen satt seil.
Med vuggeviser for Yggdrasil, livets tre, tas lytteren med på en musikalsk reise gjennom de ni heimer fra norrøn kosmologi.


piggtråd
03.10.16

NOCTEM - HAERESIS

Noctem - Haeresis Meget Bra

Prosthetic Records, 30.09.16
Spanske Noctem er rede til å gjøre en ny innsats for konge og fedreland. Skjønt, de driter vel i sine monarker og regenter de og, og det er ikke akkurat lystige anekdoter fra hjemlandet de byr på.
Ved første øyekast, så og si, framstår Haeresis minst to hakk mer steril enn mesterlige Exilium. Det endrer seg derimot raskt.
Ingen forventer den spanske inkvisisjon, men her returnerer den altså så håret flagrer.


piggtråd
01.10.16

NEGURĂ BUNGET - ZI

Negură Bunget - Zi Svakt

Prophecy Productions, 30.09.16
For omlag et år siden begynte Negură Bunget på sin transilvanske trilogi med herlige Tău, som utforsket lokal natur og legender. Nå er bandet her med andre del, som tar en nærmere titt på lokale tradisjoner og ritualer, hvor særlig fokus ligger på de tradisjonelle utviklings-faser med tilhørende innvielser menn gjennomgår fra barn, via tenåring og ung voksen til fullbefaren kriger, og senere pensjonist.


piggtråd

Gorger