heldekkende bakgrunnsbilde
navneskilt
Fane-basert meny

April 2015:

29.04.15

ISRATHOUM - ANTRU KALD (EP)

Israthoum - Antru Kald Godkjent

Daemon Worship Productions, 30.04.15
Skal man bedømme en utgivelse utelukkende ut fra subjektiv smak? I hvor stor grad skal man ta hensyn til (tildels objektive) musikalske kvaliteter? Hvor mye vekt skal man legge på ulike verdier, som hvorvidt man selv ville brukt tid/penger på den, eller andre kriterier, som dybde, variasjon, signatur, innovasjon, lyd, ekstremitet, troverdighet og/eller estetisk og esoterisk appell?
Jeg ville ikke kjøpt denne, men jeg velger likevel å godkjenne den. Det høres kanskje snodig ut, men det motsatte ville vært merkeligere.


piggtråd
29.04.15

SWARÞ - OMINES PESTILENTIAE (Compilation)

Swarþ - Omines Pestilentiae Middels

Daemon Worship Productions, 30.04.15
Jeg omtalte en ny EP fra hemmelighetsfulle Swarþ for et par måneder siden. De to låtene på Veneficivm var ganske kule, men knappe 12 minutter er ikke mye å slå seg på brystet med, og man har da hørt tilsvarende frådende svartmetall litt for ofte til å oppfordre til innkjøp. Jeg belaget meg på å vente på fullengderen.
Så fikk jeg denne samleskiva i fanget.


piggtråd
28.04.15

KOMMANDANT - THE ARCHITECTS OF EXTERMINATION

Kommandant - The Architects Of Extermination Godkjent

ATMF, 27.04.15
Chicago, Illinois -baserte Kommandant fyller ti år, og gir ut sin tredje skive. Med rødt cover og slegge som del av motivet hadde kanskje 1.mai passet bedre som utgivelsesdato? Vel, tekstene dreier seg nok ikke om sosialdemokratiets kår eller den proletariske (fag)bevegelse, selv om man lett får følelse av folkemasser i taktfast marsj når bandets militante rytmer dundrer løs.


piggtråd
27.04.15

GRÁ / GNOSIS OF THE WITCH (Split 7")

Grá / Gnosis of the Witch Godkjent

Iron Bonehead, 27.04.15
Stockholms-bandet Grá har fem års fartstid og blant annet én fullengder bak seg. Amerikanske Gnosis of the Witch har et par års erfaring, og to EPer på samvittigheten.
Sammen slipper de en splitt som muligens vil bringe deres musikk til nye potensielle fans.
Begge band spiller black metal.


piggtråd
27.04.15

SEAGRAVE - STABWOUND

Seagrave - Stabwound Underkjent

Art of Propaganda, 27.04.15
Etter 16 godkjent utgivelser på rekke og rad, har lykken snudd brått og brutalt.
Bandet med det snodige navnet byr på tidvis ålreit, tidvis intetsigende, men ofte smått irriterende og meningsløs musikk med ytterst plagsom syte-vokal i stil med screamo (alle provoserende vokale stilarters tilbakestående mor).


piggtråd
27.04.15

NOROT - NATHRACH

Norot - Nathrach Underkjent

Naturmacht Productions, 26.04.15
Bak et stilfullt cover finner vi en amerikaner bosatt i Irland. Robert W. Cook er visuell/grafisk artist og musiker. Fra 2008 har han gitt ut seks singler og en demo før denne første fullengderen.

Det begynner bra i den korte introen, men den setter ikke tonen for hva man har i vente. Med Norot skaper Robert ambient sortmetall. Angivelig. Black Metal er mer enn bare musikk og kontroversielle historiske begivenheter.


piggtråd
27.04.15

THROES - DISASSOCTATION

Throes - Disassoctation Godkjent

Rain Without End Productions, 26.04.15
Throes er en debuterende britisk due konstituert i 2011. Bandet fikk problemer når D.G. ble arrestert for deltakelse i opptøyene i England samme år. Han ble plassert i husarrest, og det endte med at partner A.C. begynte å snekre demoer som han fikk spilt inn i Darksound Studios, og distribuert til D.G. via mail.


piggtråd
26.04.15

GLITTERTIND - BLÅNE FOR BLÅNE

Glittertind - Blåne for blåne Underkjent

Name Music & Publishing, 27.04.15
Ved forrige korsvei framstod Glittertind i en ny og sær prakt, og jeg var meget spent på hvor veien ville gå videre for Torbjørn og mannskap.
Djevelsvart har, sin kunstneriske retning til tross, noen svært sterke musikalske egenskaper der den blandet for meg ukjent grener av folkromantikken med metalliske landskap.
Nå som bandets nye retning er avduket, må jeg si meg meget skuffet! Jeg kunne strukket meg til vx, da karene tross alt framstår som dyktige i sitt virke, men det ville feilaktig antydet at skiva var ålreit, og at jeg godt kan finne på å plukke den fram igjen ved anledning. Det vil ikke skje.


piggtråd
26.04.15

EREB ALTOR - NATTRAMN

Ereb Altor - Nattramn Godkjent

Cyclone Empire, 24.04.15
Der de fleste skiver vokser seg sterkere, er det noen som avslører svakheter over tid. Kanskje var jeg en anelse streng når jeg tildelte svenskenes forrige album, Fire Meets Ice en treer, og muligens skyldtes det at Ereb Altors musikk helst bør nytes i måtelige doser, og ikke spilles så ofte som jeg gjorde sist. Deres nye verk, Nattramn, har selv fått en respektabel mengde runder til Inntrykk å være. Jeg hører trolig skiva for syvende eller åttende gang mens disse ord knotes ned, men enkelte av disse rundene har vært noe i bakgrunn, så jeg avstår fra å sette en bastant karakter denne gang.


piggtråd
24.04.15

CELTACHOR - NUADA OF THE SILVER ARM

Celtachor - Nuada Of The Silver Arm Godkjent

Trollzorn Records, 24.04.15
Irske Celtachor spiller keltisk folk/black/doom. Bandet startet så smått i 2007 og slapp en demo året etter. I 2010 ble bandet fulltallig og slapp en ny demo. To år senere ga de ut en selvfinansiert skive, før de ble plukket opp av Trollzorn Records og ga ut en ny skive via dem i fjor.
Celtachor er et nytt bekjentskap for meg. Deres “Celtic Black Metal” innehar melodiske folk-elementer, tunge midtempo doom-takter, kjappere partier og raspende sort vokal.


piggtråd
23.04.15

MORTHUS - INTO OBLIVION (EP)

Morthus - Into Oblivion Godkjent

Selvfinansiert Utgivelse, 22.10.14
Dette er tydeligvis dagen for EPer her på Gorgers Metall.
Vi skal til Tyskland for å bli kjent med et ungt og lovende melodisk black/death metal band.
Karene startet opp i 2011, men det var først i 2014 at ting begynte å skje i leiren. Bandets tre første konserter, samt innspilling og utgivelse av denne EPen, deres første fysiske livstegn.


piggtråd
23.04.15

DEMONICAL - BLACK FLESH REDEMPTION (EP)

Demonical - Black Flesh Redemption Godkjent

Agonia Records, 24.04.15
Fra Stockholm kommer tre groteske typer for å bruke hjernen din som skytefelt for stridsvagn 104 (Centurion tanks). Karene har spredt sin aggressive råskap i snart ti år. Er du allerede godt kjent med bandets virke trenger du strengt tatt bare å vite at de er ute med ny EP i morgen, og at de fortsatt knuser og gruser.piggtråd
23.04.15

SVARTIDAUÐI - THE SYNTHESIS OF WHORE AND BEAST (EP)

Svartidauði - The Synthesis of Whore and Beast Godkjent

Daemon Worship Productions og Terratur Possessions, 01.04.15
Denne EPen ble opprinnelig utgitt på kassett(!) via Terratur Possessions for et år siden, og er omsider ute på sirkulære fysiske enheter med ulik omkrets. Jeg mottok promoen for en evighet siden, men datoen var ikke satt, og jeg gikk til slutt lei av å sjekke status på nett. Nå har det kommet meg for øret at EPen ble sluppet for en knapp måned siden, så da får vi knote ned noen ord.


piggtråd
22.04.15

GRUESOME - SAVAGE LAND

Gruesome - Savage Land Godkjent

Relapse Records, 21.04.15
Savner du gammel Death, altså bandet, eller savner du gammel dødsmetall generelt? Da kan dette fort være noe for deg.
Etter Chuck Schuldiners dødsfall i 2001 bestemte tidligere kolleger fra Death seg for å gjøre en veldedighets-turne døpt Death To All tours. Det ble flere runder, og en rekke gjesteartister. Ut av en ikke realisert planen om en ny runde konserter med hovedfokus på materiale fra de to første Death-skivene vokste idéen om å danne et prosjekt som snekret dødsmetall i tråd med nettopp disse skivene.


piggtråd
21.04.15

CRIMSON SKY - TRANSCENDENTAL TRIP

Crimson Sky - Transcendental Trip Godkjent

Metal Scrap Records, 16.04.15
Dette ukrainske bandet ble startet sommeren 1998, men ting gikk ikke helt som planlagt. Interne uenigheter la hindringer i veien, ingen musikk så dagens lys, og i 2006 sa det stopp. Det tok ytterligere fire år før bandet ble startet opp igjen, og denne gang gikk det bedre. 2011 så bandets første produkter, en singel og et album. Med hele åtte medlemmer og dermed mange ulike inspirasjoner og oppfatninger, har man likevel klart å forene kreftene om et felles produkt.


piggtråd
20.04.15

MARE INFINITUM - ALIEN MONOLITH GOD

Mare Infinitum - Alien Monolith God Godkjent

Solitude Productions, 21.04.15
At en ulykke sjelden kommer alene har ofte sin naturlige forklaring i dominoeffekten. At en drøss gode skiver som jeg gjerne skulle hørt ti ganger for så å presentere et søvndyssende foredrag om sjelden kommer alene har ingen tilsynelatende logisk forklaring.
Mare Infinitum overveldet meg med sin bunnsolide debut i 2011, og jeg skulle aller helst tatt meg tid til minst ti runder med denne, men det får klare seg med fire-fem i denne omgang.


piggtråd
16.04.15

SIXFORNINE - SIXFORNINE

SiXforNinE - SiXforNinE Godkjent

No Regrets Records, 01.04.2015
Det er ikke likt meg å gi slike glatte, poppete grunge-pregete skiver en sjanse. Jeg har da sannelig nok av skiver å skrive om. De har likevel noe smått fascinerende i sine låter som på sett og vis tiltaler.
Dette greske (ja, det landet igjen) bandet har overhode ingen ting til felles med øvrige greske band jeg har skrevet om til stadighet (og til min store glede) den senere tid. Disse karene befinner seg i prog-rock/metallens rike.


piggtråd
16.04.15

ДРЁМ - 2

Dryom - 2 Godkjent

Solitude Productions, 06.04.15
“Fra ilden til asken” hadde ikke passet like godt som uttrykk, selv om det kronologisk sett er en mer logisk rekkefølge. Å snu uttrykket på hodet passer derimot godt når man beveger seg fra Infernal Wars heseblesende og infernalske trøkk, og over til russiske Дрём og deres saktmodige vesen. Tyngden forblir, men tempo og intensitet endres markant.
Det foreligger ingen informasjon om bandet som vi fra nå av refererer til som Dryom, ut over deres nasjonalitet og oppstartsår, 2012.


piggtråd
16.04.15

INFERNAL WAR - AXIOM

Infernal War - Axiom Godkjent

Agonia Records, 17.04.15
Dette polske ekstremmetall-bandet ble dannet så tidlig som i 1997. Jeg kaller det tidlig da (a) første skive ikke kom før i 2005 og (b) jeg ikke har fulgt med i timen og dermed gikk glipp av både den og oppfølgeren i 2007.

Deretter ble det stille. Stille som i graven.


piggtråd
15.04.15

NOCTERNITY - HARPS OF THE ANCIENT TEMPLES

Nocternity - Harps of the Ancient Temples Godkjent

Iron Bonehead, 17.04.15
Jeg har opplevd å være så skråsikker på musikalsk retning allerede før jeg har hørt en tone at det har vært vanskelig å omstille hjernen til å akseptere at det som kommer ut av høyttalerne er noe helt annet. Omtrent som når underbevisstheten har bestemt seg for hvilken retning ballerinaen spinner, og bevisstheten febrilsk forsøker å vri henne i motsatt retning.
(Da kan det være greit med noen retningslinjer til hjelp).
Et gresk band med nærbilde av en mannsperson kledd i skinnende romersk gladiator-arenahjelm og rustning foran en borggård som motiv kan gi enkelte forventninger, men samtidig overlates såpass til fantasien at man ikke kan si med sikkerhet hva man har i vente.
Kanskje var det derfor omstillingen gikk så greit, selv om jeg ble tatt på senga.


piggtråd
15.04.15

EMBRACE OF THORNS - DARKNESS IMPENETRABLE

Embrace of Thorns - Darkness Impenetrable Godkjent

Nuclear War Now! Productions, 13.04.15
Divergensen (band imellom) i det musikalske landskapet kan være marginal, med små nyanser som utgjør mye med tanke på den helhetlige stemning og følelsen av grundighet, troverdighet og kvalitet. Embrace of Thorns har noe likhet med såpass ulike aktører som Akrotheism, Necromantia, Archgoat og Execration. Om vi også legger til enkelte (vagere) likhetstrekk med Dødsengel, Bölzer, Teitanblod, Árstíðir lífsins og Ævangelist, understrekes min første setning ytterligere.
Embrace of Thorns spiller passe rabiat og okkultlydende death/doom med klassisk veksling mellom seige og brutale partier. Høres kjent ut, ikke sant?


piggtråd
15.04.15

BLIZZEN - TIME MACHINE (EP)

Blizzen - Time Machine Godkjent

High Roller Records, 17.04.15
Møt Blizzen, et av de ferskeste tilskuddene til det eldste kunstuttrykk innen vår favoriserte kulturarv, heavy metal.
Bandet har vært aktive siden februar i fjor, og slapp en demo for ganske nøyaktig et år siden. Alle tre låtene derifra har funnet veien til EP-en.


piggtråd
13.04.15

SATANIC WARMASTER - FIMBULWINTER

Satanic Warmaster - Fimbulwinter Godkjent

Hells Headbangers/ Werewolf Records, 07.04.15
Fra Suomi Perkele Finland har Satanic Warmaster atter våknet til liv. Skjønt bandet har jo vært aktive som få hva småutgivelser angår. Bandet ble startet av Satanic Tyrant Werwolf i 1998, og fungerte som en duo fra 2000 til 2007, da Lord War Torech var med. Etter det har Satanic Warmaster såvidt jeg vet vært operert som enmannsband, men denne gang har Werwolf fullt band med på laget i form av både gitarist/keyboardist, bassist og trommis.
Fimbulwinter ble originalt sluppet på Werewolf Records, Werwolfs eget selskap, i november. Dette er den femte skiven i rekken, og det hadde gått litt over fire år siden forrige skive kom ut. Fimbulwinter er nå ute på vinyl i samarbeid med Hells Headbangers.


piggtråd
13.04.15

THE GROTESQUERY - CURSE OF THE SKINLESS BRIDE

The Grotesquery - Curse Of The Skinless Bride Godkjent

Cyclone Empire, 10.04.15
Bak et heller lugubert cover finner vi tredje album, og avslutningen på den konseptuelle triologien Coffin Born Trilogy (selv om historien her kronologisk sett passer inn mellom de to foregående skivene) fra The Grotesquery. De som ikke kjenner til bandet kan dra sine slutninger ut fra line-upen.
Bandet består av Rogga Johansson (Paganizer m.m.) på gitar, Johan Berglund (eks-Demiurg m.m.) på bass, Brynjar Helgetun (Liklukt m.m.) bak slagverket og Kam Lee (eks-Death m.m.) bak mikrofonen.
Da har du nok kommet fram til at det ikke er ragtime-polka, men dødsmetall det her dreier seg om.


piggtråd
10.04.15

ETHER - HYMNS OF FAILURE (Dobbel-CD)

Ether - Hymns of Failure Underkjent

Sepulchral Productions, 07.04.15
Selskapet Sepulchral Productions ble dannet av Myrkhaal fra Frozen Shadows for å gi ut deres debutalbum i 1999, men har (etter en pause) vokst til bli det ledende selskapet for fransk-canadisk svartmetall. Selskapet har gitt ut mye suveren Québécois Black Metal, men Hymns of Failure er ikke blant dem. Uheldigvis lever denne doble skiva opp til sitt navn.


piggtråd
09.04.15

DEAD SUMMER SOCIETY - ...SO MANY YEARS OF LONGING..

Dead Summer Society - ...So Many Years of Longing.. Middels

Rain Without End Productions, 22.03.15
På tide med en musikalsk pustepause og et avbrekk fra den harde sti, tenkte jeg. Nøyaktig hva jeg begikk meg inn på visste jeg nok ikke helt. Dead Summer Society er et ungt italiensk enmansband i gotisk retning av doom-landskapet. Greit nok det, til en avveksling, men jeg hadde vel håpet på et noe mer solid resultat.


piggtråd
09.04.15

DÉLÉTÈRE (Demo-Compilation & Debut-Album).

Délétère - De Ritibus Morbiferis Middels

Sepulchral Productions, 07.04.15
I Bjørgvins vennskapsby Québec i Canada finner vi en av de svartmetall-scenene med lokalt særpreg jeg har både fascinasjon og sans for. Litt pussig er det at to band fra samme land, samme by og innen samme sjanger heter nøyaktig det samme, og det med samme stavemåte i tillegg. Mye tyder på at denne duoen var først ut. Disse karene har to demoer fra henholdsvis 2012 og 2013 bak seg. Disse er akkurat sluppet på en egen compilation. Samme dag ble samme bands debut sluppet via samme selskap. Vi tar et sammendrag av begge i en og samme slengen.


piggtråd
08.04.15

INFESTING SWARM - DESOLATION ROAD

Infesting Swarm - Desolation Road Godkjent

Art of Propaganda, 30.03.15
Den tyske black metal scenen har nok ikke den samme uniforme identitet som enkle andre land kan vise til, men den sprikende retning blant landets konstellasjoner av harmfulle utskudd har gitt Tyskland en rik og mangfoldig svart flora. Disse debutanter reiser langs ensomme og forlatte veier med sitt melankolske og sorte sinn.


piggtråd
06.04.15

MALTHUSIAN - BELOW THE HENGIFORM (EP)

Malthusian - Below the Hengiform Godkjent

Invictus Productions, 06.04.15
Gorgers Metall besøker ikke Irland for ofte. Når vi først er innom den britiske øya er det selvfølgelig hyggelig å kunne komme med positive tilbakemeldinger, og det byr heldigvis ikke på noe stort problem når fire relativt erfarne irer har slått hodene sammen og dannet et nytt black/death-metall band som fokuserer like mye på urovekkende og klaustrofobiske stemninger som grotesk uttrykk.


piggtråd
05.04.15

SULPHUR AEON - GATEWAY TO THE ANTISPHERE

Sulphur Aeon - Gateway to the Antisphere Godkjent

Ván Records (vinyl) & Imperium Productions (CD, Digital), 03.04.15
Den tyske dødsmaskinen Sulphur Aeon har ikke mer enn fem års fartstid, og de har ikke kommet lengre enn til skive nummer to, men de kompenserer med voldsomt driv og sterke låter.
Debutskiva Swallowed by the Ocean's Tide kom ut i desember 2012 eller januar 2013, avhengig av kilde, og kan vel trygt kalles kritikerrost. Selv kom jeg dessverre aldri så langt at jeg fikk skrevet om den.
Begge disse skivene prydes av mektige illustrasjoner med Leviatansk tematikk av svenske Ola Larsson. (For å la detaljene komme bedre til sin rett har jeg lagt ved et ekstra stort omslag. Klikk på coveret).


piggtråd
04.04.15

PREGIERZ - BLOOD SANCTIONS (Double 7" EP)

Pregierz - Blood Sanctions Middels

Blood Harvest, 30.03.15
De to karene som utgjør den polske duoen Pregierz hadde lenge hatt lyst til å starte et band sammen da de sommeren 2013 gjorde virkelighet av drømmen.
Blood Sanctions er deres første innspilling, originalt utgitt som demo på kassett i fjor sommer.


piggtråd
03.04.15

AUTUMNIA - TWO FACES OF AUTUMN (Dobbel Re-utgivelse)

Autumnia - Two Faces Of Autumn Godkjent

Solitude Productions, 03.03.15
Two Faces of Autumn er ganske enkelt en felles re-utgivelse av ukrainske Autumnias to første skiver, In Loneliness of Two Souls (2004) og By the Candles Obsequial (2006).
Dette utgjør ⅔ av bandets diskografi, da tredjeskiva O'Funeralia (2009) er foreløpig siste bidrag til stammen.piggtråd
03.04.15

ABHOR - RITUALE STRAMONIUM

Abhor - Rituale Stramonium Godkjent

Moribund, 31.03.2015
Stramonium er en plante som i likhet med enkelte andre hallusinogene vekster har blitt brukt (med omdiskutert hell) i medisinsk sammenheng. Så vidt jeg forstår er det denne planten som på norsk kalles piggeple eller djevelurt, og den som ønsker en kjapp innføring i virkningen anbefales på det aller sterkeste å lese første kapittel i Ingvar Ambjørnsens bok Sarons Ham. (Hele boka er forøvrig steike god).
Italienske Abhor byr på Transilvanske stemninger med orgelspill som gir assosiasjoner til en gal vitenskapsmann, besatt av gjenferdene til både Operafantomet og Dracula.


piggtråd
03.04.15

PREDATORY LIGHT - MMXIV (EP)

Predatory Light - MMXIV (EP) Godkjent

Pesanta Urfolk, 30.03.15
Bak et heller hjemmelagd cover finner vi fire amerikanere. Bandet startet i 2011 og slapp to demoer i fjor. Dette er den første av dem, originalt sluppet 20.02.14. Noe som også forklarer navnet MMXIV (altså 2014, for de som ikke er så stødige i romerske tall). Bandet spiller doomsk svartmetall og MMXIV består av to låter på henholdsvis 7 og 10,5 minutter.


piggtråd
02.04.15

IRREVERSIBLE MECHANISM - INFINITE FIELDS

Irreversible Mechanism - Infinite Fields Godkjent

Blood Music, 31.03.15
Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen... Nivået på mye av det som kommer fra noen av de tidligere republikkene i Sovjetunionen holder et meget høyt nivå. Vi skal til Hviterussland for å hilse på en duo som høres ut som et helt orkester. Deres dødsmetall har både symfoniske, tekniske og progressive bestanddeler.


piggtråd
02.04.15

THURISAZ - THE PULSE OF MOURNING

Thurisaz - The Pulse of Mourning Godkjent

Sleaszy Rider Records, 31.03.15
Det er bare to og en halv måned siden Thurisaz slapp Live & Acoustic til moderat begeistring fra undertegnede. Når de nå er ute med et album bestående av metall er det naturlig at tonen blir en ganske annen. Samtidig blir det feil å legge trykk på ordet metall på et såpass rolig, melodisk og snilt album som dette.


piggtråd
02.04.15

AKROTHEISM / SEPTUAGINT - SPHINX: THE GREAT ENIGMA OF TIMES (Split)

Akrotheism / Septuagint - Sphinx: The Great Enigma Of Times Godkjent

Forever Plagued Records, 30.03.15
I disse dager smir tydeligvis alt som kan krype og gå av greske sortmetall-bands mens jernet er varmt. Og kvaliteten er generelt på et høyt nivå på ett eller flere plan. Noen har originalitet (ihvertfall så mye som det er lov å håpe på), noen er mektig proffe, og atter andre konstruerer stemninger som penetrerer psyken som ondsinnede parasitter.
Hils på Akrotheism og Septuagint, to parasitter som gir ubehag og mareritt.


piggtråd