heldekkende bakgrunnsbilde
navneskilt
Fane-basert meny

Februar 2015:

28.02.15

A FOREST OF STARS - BEWARE THE SWORD YOU CANNOT SEE

A Forest of Stars - Beware the Sword You Cannot See Godkjent

Lupus Lounge, 27.02.15
Jeg anser fremdeles debuten The Corpse of Rebirth (selvutgitt 2008) som en original, eksentrisk reise i et plaget sinn, altså en meget god skive. Oppfølgeren Opportunistic Thieves of Spring (2010) fortsatte på mange måter i samme spor, men jeg følte ikke at den helt klarte å fange essensen like mesterlig. Kanskje jeg bare ikke var tålmodig nok. Skive nummer tre, A Shadowplay for Yesterdays (2012) ble aldri sjekket ut. Dermed er det med en viss spenning jeg nå atter oppsøker de aparte britene for å finne ut hvordan det står til i leiren.

piggtråd
27.02.15

SWARÞ - VENEFICIVM (7" EP)

Swarþ - Veneficivm Middelmådig

Iron Bonehead, 27.02.15
Iron Bonehead gir ute tre småutgivelser i dag. På jakt etter “the darkest, gnarliest gems of the metal underground” slippes to demoer fra henholdsvis Canadiske Isabrut og greske Ithaqua. Begge på kassett. Hva poenget er må faen vite, for ingen av disse er noe å bruke tid på, og langt mindre penger.
Derfor hopper vi bukk over begge og går rett til Swarþ


piggtråd
26.02.15

DARK FUNERAL - NAIL THEM TO THE CROSS (Singel)

Dark Funeral - Nail Them To The Cross Godkjent

Century Media Records, 23.02.15
Ikke lenge etter at Sveriges lengst-levende svartmetall-institusjon Marduk leverte ny skive, gir også nestkommandør Dark Funeral lyd fra seg. Bare en singel denne gang, men det er i overkant av fem år siden forrige skive, Angelus Exuro Pro Eternus, så singelen bærer forhåpentligvis bud om økt aktivitet på komponerings-fronten, og snarlig atterkomst i fullengder-format.


piggtråd
24.02.15

BEDEMON - CHILD OF DARKNESS (Compilation re-utgivelse)

Bedemon - Child of Darkness Middelmådig

Relapse Records, 23.02.15
Er du (eller kjenner du noen som er) i overkant gira på 70-talls metal, uten å ha stålkontroll på metallens første decennium? Hopp inn i Gorgers Tidsmaskin (patent pending), så setter vi kurs mot USA, med destinasjon 40 år tilbake i tid.


piggtråd
22.02.15

GOAT SEMEN - EGO SVM SATANA

Goat Semen - Ego Svm Satana Middelmådig

Hells Headbangers Records og Kvlt Records, 24.02.15
Vi skal holde oss i Sør-Amerika, men forflytter oss 264 mil nord-nordvest, fra Santiago, Chile til Lima i Peru, hvor vi skal møte noen barbariske villmenn. Du hadde vel ikke ventet annet med et bandnavn som Goat Semen?


piggtråd
22.02.15

ATOMIC AGGRESSOR - SIGHTS OF SUFFERING

Atomic Aggressor - Sights of Suffering Godkjent

Hells Headbangers Records, 24.02.15
Chilenske Atomic Aggressor er ute med sin første fullengder, bare 20 år etter at bandet ble dannet. Det skal sies at bandet har lagt på is i 15 av disse årene. Fram til 1992 rakk chilenerne å gi ut tre demoer, og etter gjenopplivingen i 2008 har en compilation, ett live-album og to splitter sett dagens lys.
Sights of Suffering fortsetter kvartetten sitt virke som om tiden skulle ha stoppet ved overgangen mellom 80- og 90-tall.


piggtråd
20.02.15

BENIGHTED - BRUTALIVE THE SICK

Benighted - Brutalive The Sick Godkjent

Season of Mist, 23.02.15
Konsert-DVDer kan man like, men live-album har liksom mistet både hensikt og magi opp igjennom årene. DVDen som følger med digipaken når den er ute i butikken har jeg ikke sett. Denne blir dermed behandlet som ei liveskive.

Jeg akter ikke å si stort om band eller sjanger denne gang. De som vurderer å kjøpe denne har nok et godt forhold til franskmennene allerede.

piggtråd
20.02.15

TARAN - TARAN

Taran - Taran Godkjent

Odium Records, 01.01.15
En bedre intro, med sverdkamp og seriøst creepy pianospill skaper forventninger. Når musikken starter for alvor er det imidlertid med avsindig sinne og fandenivoldsk hastighet. I løpet av første låt var jeg nesten skråsikker på at noen hadde stilt tempoet på trommemaskina på “Ultra speed”, men nå heller jeg mer mot teorien om at de har hyret inn The Muppet Show's mest rabiate karakter, Animal.


piggtråd
19.02.15

MORGON - BLACK LIGHT OF LIBERATION

Morgon - Black Light of Liberation Godkjent

Obscure Abhorrence Productions, 31.01.15
Denne skiva er originalt nesten et år gammel, men etter å ha vært tilgjengelig kun digital og på kassett (via Eternal Rabies Kult og From the Dark Past) er den endelig tilgjengelig på skiver av polykarbonat. God musikk er forsåvidt tidløs, og denne har sneket seg forbi radaren én gang for mye.
Møt Morgon, et debuterende firemannsband fra Deutschland som bedriver melodisk sortmetall.


piggtråd
19.02.15

TORRENS CONSCIENTIUM – ALL ALONE WITH THE THOUGHTS

Torrens Conscientium – All Alone With The Thoughts Godkjent

Solitude Productions, 20.10.14
Det slippes mye musikk i Øst-Europa for tiden, men kvaliteten varierer sterkt. Torrens Conscientium har lagt gutterommet bak seg hva lydbilde og uttrykk angår, og bringer drømmende tristesse til massene.
Trioen kommer fra Ukraina og spiller atmosfærisk dødsdoom. De ga ut en demo i 2012, og debuterer med All Alone With The Thoughts, hvor de presenterer syv låter, hvorav de fire lengste varer i omlag åtte minutter.


piggtråd
19.02.15

KVELDSMOERKE - ØYEN I HAVET (EP)

Kveldsmoerke - Øyen i Havet Middelmådig

Selvfinansiert Utgivelse, 16.01.15
I havgapet i vest ligger en langstrakt øygruppe med bergknauser og rabber i ulendt terreng preget av bakkekammer og forblåst natur. På “Den sorte øyen”, som noen tolker navnet til, har strilen kjempet for tilværelsen i tusenvis av år. Jeg har selv tilknytning til dette ville og vindskjeve landskap, og da jeg først så omslaget til Øyen i Havet, innså jeg nærmest instinktivt at dette var enkelte av mine forfedres øy, Sotra.


piggtråd
17.02.15

ANDSOLIS - VIGIL

Andsolis - Vigil Godkjent

Quality Steel Records, 20.02.15
Med to vokalister, to gitarister, bassist, trommis og keyboardist er tysk/nederlandske Andsolis et syvhodet troll. Ikke at bandet er hverken spesielt trolske eller trollete musikalsk sett, de har et snillere preg enn som så. Litt eventyrlig stemning kan man dog komme over om man legger godviljen til.piggtråd
17.02.15

WENDE - THE THIRD AND THE NOBLE

Wende - The Third and the Noble Underkjent

Moribund Records, 17.02.15
Okanogan County er et fylke i den amerikanske delstaten Washington, som ligger på motsatt side av USA i forhold til byen Washington DC. Okanogan er et naturskjønt område med mye skog, noen titalls mil øst for Seattle og Vancouver i luftlinje. Dette får dere på geografiprøven.
Zamiel kommer fra Okanogan. Zamiel har ingen venner. Zamiel spiller i band med seg selv.
Med Wende forsøker han å gjenskape magi ala Burzum. Noe en coverlåt av Móti Ragnarǫkum også vitner om.

piggtråd
16.02.15

SYN ZE ȘASE TRI - STAPÎN PESTE STAPÎNI

Syn Ze Șase Tri - Stapîn peste stapîni Godkjent

code666, 16.02.15
Se opp for Vlad Draculs gjenferd, for vi skal til Transilvania. Bandet ble startet av Corb i 2007, inspirert av hans hjemlands blodige historie og myter. Etter et par uheldige platekontrakter havnet bandet hos code666 i 2008, og de startet på arbeidet med første album, som også skulle bli første del av en trilogi. Bandet ble lagt litt på is da Corb sluttet seg til Negură Bunget etter at to medlemmer hadde sluttet der. I løpet av 2010 rettet han igjen fokus mot sitt eget band og debuten ble gitt ut året etter. Allerede i 2012 kom oppfølgeren, og i dag er siste kapittel i trilogien ute.

piggtråd
14.02.15

ANGELUS APATRIDA - HIDDEN EVOLUTION

Angelus Apatrida - Hidden Evolution Godkjent

Century Media Records, 19.01.15
Noen ganger er jeg for forutsigbar, selv for meg selv. Jeg åpnet originalt denne sekvensen med linja “På tide med litt thrash” før jeg av ren nysgjerrighet sjekket når jeg sist skrev om sjangeren. Det viste seg å være i overkant av to måneder siden. Bandet var Onheil, og jeg begynte gjennomgangen med nøyaktig samme setning.
Vel, det kommer ikke for mye god thrash lengre. Kan den spanske kvartetten Angelus Apatrida kompensere med kvalitet?


piggtråd
13.02.15

MISÞYRMING - SÖNGVAR ELDS OG ÓREIÐU

Misþyrming - Söngvar elds og óreiðu Godkjent

Terratur Possessions, 07.02.15
Vi skal en ny tur til Island, for en ny dose intens og klaustrofobisk svartmetall. Dermed har nok du allerede dannet deg et omtrentlig indre bilde av beistets form og fasong, og om hvorvidt Misþyrming befinner seg i eller utenfor din komfortsone. Lista over referanseband ramsa jeg opp for knapt to uker siden, så jeg behøver vel ikke plage deg med reprise “til glede for nye lesere” (og sann irritasjon for alle andre).


piggtråd
10.02.15

DEATH KARMA - THE HISTORY OF DEATH & BURIAL RITUALS PART I

Death Karma - The History of Death & Burial Rituals Part I Godkjent

Iron Bonehead Productions(LP) &
Necroshine Records (CD), 13.02.15
Death Karma er atter et ferskt band, uten at det er gjennomskuelig ut fra det musikalske innholdet. Medlemmene er da også to drevne karer. Infernal Vlad fra Cult of Fire står bak konseptet og tar seg av vokal, gitar og bass, mens Tom Coroner fra samme band sitter bak slagverket.
Den tsjekkiske duoen slapp sitt første dødstegn, EPen A Life Not Worth Living, for to år siden.

piggtråd
10.02.15

ETHEREAL - OPUS AETHEREUM

Ethereal - Opus Aethereum Godkjent

Candlelight Records, 26.01.15
Det finnes mer enn nok av band som deler på dette navnet, så for å unngå misforståelser, vi snakker om bandet fra Liverpool, UK. De har tretten års fartstid, men har kun publisert et par selvutgitte EPer før denne. Britene begynte angivelig i et rent sortmetallisk landskap, men har nå fulgt i fotsporene til Fleshgod Apocalypse & Co.


piggtråd
10.02.15

Dwell - Vermin and Ashes

Dwell - Vermin and Ashes Godkjent

Hells Headbangers Records, 10.02.15
Fra vårt koselige flate naboland Danmark kommer Dwell, et nokså ferskt band, etablert i 2012. De startet som en duo, men etter litt sedvanlig fomling med session-medlemmer har de etterhvert blitt seks mann. Flere av de involverte har hatt med hverandre å gjøre tidligere. Fire av dem har spilt sammen i heller ukjente The Vein, tre i Cerekloth og et par i Glorior Belli.


piggtråd
09.02.15

EXHUMED - GORE METAL: A NECROSPECTIVE 1998-2015

Exhumed - Gore Metal: A Necrospective 1998-2015 Godkjent

Relapse Record, 09.02.15
Det er 25 år siden California-baserte Exhumed startet sitt dødelige virke, og 17 år siden deres debut-fullengder. Som tittelen indikerer er det debuten som her serveres på ny. Amerikanerne har gått i studio og spilt inn hele greia på nytt, og gir den ut med originalen på kjøpet. Den fulgte imidlertid ikke med promopakken, så noen sammenligning kan jeg dessverre ikke tilby.


piggtråd
09.02.15

EMBRACE OF SILENCE - LAST WINTER

Embrace of Silence - Last Winter Godkjent

Solitude Productions, 04.02.15
Dagens andre singel kommer fra ukrainske Embrace of Silence, og består av ett spor på nesten syv minutter. Vi kan nesten la musikken snakke for seg selv, så trykk play.
piggtråd
09.02.15

PORTA NIGRA - FEMME FATALE (Singel)

Porta Nigra - Femme Fatale Godkjent

Debemur Morti Productions, 06.02.15
Jeg foretrekker normalt sett å skrive om fullengdere, da disse utgjør fullverdige verk av metallurgisk kunst. En- og to-spors singler er nesten for korte til å skape sin egen helhetlige stemning, men noen singler er likevel for gode til å hoppe bukk over. I dag gjør jeg derfor to unntak fra normalen.
Først ut er Porta Nigra, som gir ut en tospors singel for å promotere den nye skiva Kaiserschnitt som er ute 09.03.15 via Debemur Morti.

piggtråd
07.02.15

NORTHLAND - DOWNFALL AND REBIRTH

Northland - Downfall and Rebirth Godkjent

Selvfinansiert Utgivelse, 01.01.15
Folkemusikk kan, som metall, knapt ses på som én sjanger. Skandinavisk, russisk, kinesisk, brasiliansk, egyptisk, afrikansk... Ulike regioner har sin unike tilnærming og stil, som subsjangere under paraplybegrepet folkemusikk. Når det beste fra to verdener møtes får vi folkmetall. Det får vi i grunn når det verste fra disse to verdener møtes og. Vi skal til Spania for å høre på irsk/skotsk-klingende folkmetall, merkelig nok.


piggtråd
06.02.15

MARDUK - FRONTSCHWEIN

Marduk - Frontschwein Godkjent

Century Media, 19.01.15
Ny Marduk-skive er (som du sikkert vet) ute, og har vært det i snart tre uker. Du har sikkert for lengst bestemt deg for hvorvidt denne skal pryde CD-samlinga eller ei. Dermed blir min betraktning overflødig i PR-sammenheng, men det er greit. Ikke har jeg fått promo og Marduk er for lengst en institusjon som knapt behøver promotering utover kunnskapen om den nye utgivelsens blotte eksistens.

Noen vil sikkert sammenligne Frontschwein mot den ene eller den andre Marduk-skiva. Den mest fanatiske fanskaren vil sette den opp mot diskografien i sin helhet, og ytterlig andre mot svartmetall generelt. Jeg lar de nærmere ti skivene jeg har stå i fred i denne omgang, men konstaterer at det er litt Panzer Division... å spore på Frontschwein iblant.


piggtråd
05.02.15

MOURNING MIST - MOURNING MIST

Mourning Mist - Mourning Mist Godkjent

Forever Plagued, 09.02.15
Italienske Mourning Mist har en noe originalt gimmik, der de lar fela være hovedinstrument, og det er ikke snakk om hverken tradisjonell death/doom eller gotisk metall. Også den musikalske (av)arten er ganske langt fra generisk. Bandet vingler sjangermessig mellom ti stoler og er vanskelige å båssette. Med elementer av doom, og... ja, diverse, høres dette ut som et virkelig spennende konsept. Deler av den kunst de maler fram er da også svært tiltalende, selv om lerretet ofte pensles i abstrakt stil. Og jeg som ikke engang liker kubisme.


piggtråd
03.02.15

DESERT NEAR THE END - HUNT FOR THE SUN

Desert Near the End - Hunt For The Sun Middelmådig

Total Metal Records, 02.02.15
Vi oppholder oss i Hellas en liten stund til. Vi skal hilse på noen karer som lefler med blant annet melodisk speed metal.
Alexandros Papandreou (vokal) og Akis Prasinikas (bass) begynte sitt musikalske virke i 1997. Det tok noen år og konstellasjoner før de debuterte under navnet The Eventide. Det varte imidlertid ikke lenge før de to stod alene grunnet interne musikalske uenigheter. Etter et navneskifte ga de ut første del av en konseptuell triologi, A Crimson Dawn på egenhånd i 2011. Året etter kom Thanos Shaffer inn på gitar, og bandet begynte å turnere ganske heftig.


piggtråd
03.02.15

AGOS - IRKALLA TRANSCENDENCE (EP)

Agos - Irkalla Transcendence Godkjent

III Damnation Productions, 30.01.15
Fra Grekenland kommer Άγος, hvor Van Gimot (Virus of Koch , eks-Acherontas m.m.) håndterer alle instrumenter. Han får assistanse av Astrous (Aenaon m.m.) til tekst-skriving og visuell/konseptuell utforming. Denne trespors EPen er første livstegn fra Agos , og jeg ser allerede fram til debutfullengderen.


piggtråd
02.02.15

WARNUNGSTRAUM - MIRROR WATERS

Warnungstraum - Mirror Waters Godkjent

Nykta Records, 08.12.14
Dette italienske bandet har tatt sitt navn etter truende forvarsler i form av drømmer. B.G. heter mannen bak det som startet som et enmannsband, og black metal er basisen for hva han ynder å uttrykke sine artistiske vyer med. Han skriver all musikk og tekst, spiller gitar og (programmerer?) trommer, synger renvokal og tar seg av produksjon. Med seg har han en vokalist og en midlertidig bassist.


piggtråd